PUCH VERKSTAN ©
StartsidanSkicka Mail Till OssMobil Sidan
 Topplocket

Det helt klart effektivaste topplocket är det av squishbands typ. Den pressar samman bensin/luft till en mindre kammare som ger en snabbare expansion, lägre temperatur för kolv/cylinder, tillåter en mindre förtändning. Helt enkelt bara bra grejer.

Men det är viktigt att det är rätt byggt. Ett squish band som inte fungerar korrekt är sämre än inte något alls. Avståndet mellan kolven och squish bandet skall vara så litet som möjligt utan att kolven smäller i toppen på höga varv. För att ta reda på avståndet är lättast att montera cylinder topp och kolv och sedan stoppa ner en tråd av lödtenn mellan kolv och topp, vrid sedan runt motorn och mät tjockleken på tråden. Då skall du ha någonstans mellan 0.5-0.7mm för att täcka upp effektivast. Absolut inte mindre.

Bredden på squish bandet är vanligast med ca: 50% utav borrningens area, men det går självklart att testa sig fram till olika squish typer. Bred squish ger hästar på mellanvarv och en mycket smal squish ger mest hästar på absolut högsta varven. Tex 50% squish. Borr: 40mm. Squish kant: 5.86mm (Se bild).
För uträkning följ anvisningarna nedan.


Här finns ett litet program att ladda hem för att mycket enkelt räkna ut Squishbandets bredd. Bara ange din cylinder borrning i millimeter samt hur bred squish du vill ha i %.Här ett topplock till 70cc

 
 
 Exempel på squishband.(77%)
Ordnings följd vid åtdragning av cylinderbultar.