PUCH VERKSTAN ©
StartsidanSkicka Mail Till OssMobil Sidan
 Inkörning av cylinder

Nicasil. Vid montering av ny cylinder/kolv så finns det regler på hur du bör gå till väga för att inte drabbas av onödiga överhettnignar och slitage på motordelar. Vi börjar från början med en motor utan cylinder och kolv. Stoppa i en ren trasa i vevhuset för att förhindra att smuts eller kolvclips ramlar ner. När du monterar kolven dubbel kolla så att kolvclipsen verkligen sitter rätt i spår, de kan orsaka mycket stor skada om de trillar ur, men vi har hört folk som kört utan clips och det orsakar ännu större skada så tänk inte ens tanken att skippa dem. Innan du sätter på cylindern så ge kolv och ringar samt cylinder en rejäl skvätt med två-takts olja och inget annat.

Om motorn är korrekt ihopsatt så skall den vara inkörd efter 45-60min.
Börja köra på någolunda låga varv, med en ganska fet blandning bensin. Efter att ha kört på jämn gas i ca:15min så kan du börja variera vartal upp till ¾gas. Fortsätt så i 15min till, men se till så att du inte varvar upp för snabbt. Konstant låga varv och sedan stort gaspådrag kan skada en tvåtakts motor. Under de kommande 15min gasa gradvis mer och mer tills du når race pådrag, men ligg inte på fullgas mer är 200meter i taget. Axelerera mycket hårt de sista 15min ut ur varge kurva men lugna ner motorn emellan så att kolv och ringar hinner svalna innan nästa axeleration. En del motorer har för vana att skära lite under inkörning, för att sedan nypa under nästa race. För att slippa undan detta så kan man plocka av cylindern efter inkörning och kolla efter repor och andra skador som svullen aluminium. Om du hittar någon "bullig" del på kolvens ovansida så fila ner den försiktigt.

Gjutjärn Här har vi en kategori med äldre cylndrar som egentligen är enklare att köra in, fastän det tar mer tid. Inkörnigns processen är lik den med nicasil cylindrar men du får vänta med att komma upp u höga varv kanske så mycket som 2tim. Kör på jämna varv i 30min och sedan växlande varv med maximalt ¾gas i 10min för att sedan köra det första igen i 30min till. Sedan 30min på växlande gas upp till ¾ igen. Gå sedan upp mot full gas men inte mer än 200m åt gången. Påbörja sedan häftiga axelerationer i intervall om 1min.

Om du kör orginal så skruva upp munstycket om du har ett ställbart, annars kan du höja nålen. Kör sedan 2tim på mellan till full gas. Se bara till att du inte motor bromsar under inkörningen då smörningen är obefintlig.

Aluminium/krom Har nästan samma egenskaper som nicasil cylindrar så använd samma inkörnings process. Eventuellt lite längre tids intervall. 110-130min

 
 
 Tabeller
Nicasil Inkörning.
Gas (%) Tid (min)
50 15
30-75 15
75-100 0.2
0-100 15


Gjutjärns inkörning
Gas (%) Tid (min)
20-50 30
50-75 10
20-50 30
50-75 30
50-100 30
0-100 0.2

2 tim i 50km/h är 10mil. Stämmer det med din uppfattning eller kör du 50mil? Ingen fara kör man orginal så kvittar nästan körsättet under inkörnings processen.