PUCH VERKSTAN ©
StartsidanSkicka Mail Till OssMobil Sidan

Misskötesel
En 70cc cylinder låg på bänken när för många kockar höll på med nån annan soppa, resultatet blev att cylindern for i golvet med sprucken cylinderfot som facit. Mycket onödigt och vi hade en liten sorgestund i verkstan. Cylindern Fick lite TIG svets, men materialet höll inte måttet, och skadan blev ännuvärre. Enda lösningen var att kapa bort den skadade delen och hoppas på det bästa.

Pga. skadan så fick vi en liten extra insugsport som hade en duration på ett helt varv, inte så bra. Stora miniräknaren fram och justera portar efter den portens verkliga förändring av port-tid-arean.
Resultatet blevm att motorn går mycket sämre på låga varv, men de nya port tiderna som vi var tvungna att använda anpassat efter skadan på insuget gav bättre flås på toppen av registret. Så nu gasar vi tills det rasar, kanske inte dröjer så länge nu när kolven har lite mindre vägg att ligga mot i botten vändingen.

Roligt värre
Cylindern efter den hårda landningen och ett desperat försök att laga sprickan.

Ännu värre
Kapning av den "lösa" biten.Aj då
Här syns det tydligt att kolven fått sämre stöd.

Kolven
Kolven fick större spol portar som kompensation bla.


Vid första testet efteråt upptäckte vi att vi tappat massa komp. och hugget i gasen var inte lika stor. Men den gick fortfarande bra nog för att köra bort sig totalt.


Kims skitmotor
Kim hade kört ett år förlänge med sin motor. I höstas gick det hål i blocket som vi lagade lite temporärt med kemisk metall. Kim var glad mopeden överhuvudtaget startade och körde tils blocket gick sönder igen, men istället för att fixa det så skiter han i det och kör ändå. Vi andra vill inte ens veta hur länge. Efter en liten olycka som kim inte vill gå in på så hade alla packboxar brunnit upp och kolvringarna såg ut som tuggummi, så var det tydligen dax för en riktig renovering. Men ve och fasa vad det såg ut i den motorn.

Kopplingen
Kim klagade på att lamellerna nog var slut, och det stämmer ju, helt runda som brickor.

Högerblocket
Fyllt med nån sorts svartbränd gegga.

Packbox
Båda packboxarna var smälta,och läckte som ett såll.
 

Under
Alla lager var helt förstörda och flera utav växlana saknade kugg.

Grus
Motorn var igen kletad av grus och bränd olja samt metall spån.

Ny
Nu är motorn som ny, och kim har lovat att skärpa sig.Rasat ramfäste samt hål i motorblocken
Kim var ute och sladdade och genast var olyckan framme, tvär sladd med stor belastning på redan slitna fotpinns fästen resulterade i tragedi.(se film)

Fram med svetsen
Nedre motorfästet i ramen var borta och det var bara att konstruera ett nytt.

Som nytt
Ramen fick ett nytt liv och vi känner oss ganska nöjda.

Rädda motorn
Kim hade inte lust att ta isär motorn och tig svetsa blocken, vi fick göra en temporär men ändå fungerande lösning.
 

3:an i sikte
Vid en närmare titt såg det ut att fungera, alla delar var kvar.

Hoppas det håller
Kemisk metall håller numera samman delarna, och det fungerade faktiskt ett tag.
Kim råkar förstöra motorfästet.. (629kb)
Film: Olyckan
Observera kims sjunkande huvud när han inser att något gick av.


Pedant renovering
En perfekt motor skulle sättas samman med alla nya delar som går att få tag på, den skulle putsas upp så att man kunde spegla sig på insidan. Och för vilket syfte, sammanställa en unik orginal moped för att göra alla puch älskare avundsjuka. Tyvärr inte den här gången detta är en hädelse mot en sådan fin motor, men vi var inte först. Blocken var redan uppfrästa för att få plats med en större 70cc cylinder, så vi gjorde bara vad vi kunde för att den skulle få ett så bra liv som möjligt.

Blinka lilla...
Lustigt nog är finishen avsevärt bättre på insidan än på utsidan. Men vi skall jobba på det senare, inte högsta prioritet just nu.

Loctite.
Alla lagerringar, skruv, clips etc. sitter fastsatt med loctite® för att tåla allt som vi kommer att ge den här motorn.
 

Drevaxel mod.
Ge plats åt större framdrev, för lite mer fart i maskinen. Valet av bakdrev är oklart men det blir nog orginal för att behålla lite acc.

Cylinder på.
Vid montering av cylinder började vi bli lite ivriga, men fick snabbt lugna ner oss när vi inte fick gnista.


Dakota motor renovering
Vi fick i uppdrag att halv renovera en dakota av en vän, den skulle putsas upp och motorn skulle gås igenom. Här följer motor renoveringen lite vagt.

Töm blocken
Växlarna slängdes ur och 3:an bytas mot en ''färskare''.

Lagerringar
De innersta ringarna måste värmas.
 

Vevpartiet.
Ramlagren bytas ut.

Packboxar
Alla packboxar bytas självklart vid varge isärtagning.Floridan
Inköpt för ett sexpack norrlandsguld, allt låg i drivor som samlades upp i en låda. Det mesta skulle va med på ett ungefär, utom motorn. Eller ja.. den va med men inte komplett, lite synd, det var en hängpungs motor utan pung. Tills vidare åker det på en 3vxl dakota motor.

En Låda.
Ramen var målad med pensel 3ggr utanför den gamla orginal färgen, men efter mycket slit och sånt så är den rensad från allt tjockt och börgade likna en puchram lite mer än en tjock färgkaka. Resten av mopeden ligger kvar i lådan.

Komplett?
Jag drog ut det mesta på backen och finner att mopeden är sånär som komplett. Allt är inte med på bild.
Ramen.
Ramen slipas med fint papper och finspacklar vit ojämnheter.
 

Vaggan.
Vaggan togs med vinkelkapen, vi använde då en sloprondell med sandlameller.

Lack
Vaggan grundlackas med många lager för att tåla stenskott av den värst sort.

Val av färg..
Grön/Vit Gul/Vit Grön/Orange Röd/Röd Pripps/Blå?????.Kims bruksmoped får ny lack


I början.
Ramen har rensats från rost och hr börjat slipas.

Ramen lackas.
Patrik tar hand om lackeringen och kim pekar lite.

Färdiglackat
Dax att skruva ihop.
 

Motorn
Den var bara att hänga på tillsammans med allt annat.

Färdig
Spinner som katten i gräset.

Alles klar.
Glänser efter en tvätt. 
 


Projekt Tändplatta
Efter att 70cc gjort slut på våran perfekta tändplatta så fick vi börja plocka ihop en ny, hade tändnings problem alltid och fick byta ut brytare, kondensator, tändhatt och slutligen tändspole.Nu fungerade tändningen äntligen igen, men tyvärr har vi något krångel med fargasaren men det är snart åtgärdat.Projekt Nitro²
Kim tröttnade på sitt gammla varvtal och bestämde sig för att ta en sväng med nitro. Efter att ha varmkört mopeden med bensin så kopplade han på nitrotanken och körde iväg, efter en liten runda så var nitron slut, bara att sätta på reserven och puttra hem för att fylla på mer.Kim blir överlycklig av röken som sprutar ut från hans dakota.Projekt Insugsrör²
Kim bytade upp sig till en Micuni 16.5mm förgasare, men att hitta insugsrör som hade denna dimension var inte det lättaste. Vi hade nästan gett upp hoppet om ett korrekt rör, då vi vick syn på en gammal gräsklippare som kanske skulle få göra lite nytta. Det visade sig att innetdiametern på röret i handtaget till gräsklipparen var 16.7mm, perfekt. Det fanns ingen tid att förlora, fram med kapmaskin och svets.

Insugsrör av en gammal gräsklippare..
Inte nog med att den hade rätt diameter, böjen på röret var helt perfekt för att få plats med förgasaren vid sidan om Dakota ramen.Projekt Insugsrör¹
I arbetet med vårat 70cc så har vi gjort lite ''overkill'' på vissa saker nästan mest på skämt, men vi tänkte åtmindståne visa ett här till att börja med. Insugsröret har en inner diameter på 20mm(samma som den tänkta förgasaren), och efter att vi hade putsat färdigt röret så att det passade den rektangulära formen av insuget mot cylindern så var det ju egentligen klart, men snilleblixt Johan kom på en ''dum'' idé. Om man rök testar röret så man kan se luftens väg så kan man ju se om det finns några turbulenser i kanterna. Sagt och gjort så tände vi en cigarr och testade. Visst det finns lite ''snurr'' i kanterna, och Johan hoppar fram med sin dremel, putsa lite här och putsa lite där, och vips borta. Nu har röret ett till synes perfekt flöde.

Insugsrör..Projekt nitro¹
Varför inte köra din gamla dacke på en nitroblandning som får kolven att vränga sig av skräck.. Det var vår ide, och vi börgade lite smått med att blanda ut våra flytande hästkrafter, det hela slutade med att vi fick ge oss, i väntan på att få ihop en ny motor.


Mopeden var utrustad med ett 60cc samt 17 förgasare och ett 14drev fram, den blev råstark med en tomgång som var en aning svårbemästrad, tyvärr var vår test motor inte utrustad med något annat än orginal delar under cylinder så vi hittade en gräns för vad ett orginal vevparti klarar av, men inom mycket kort kommer testet att fortsätta med en ny motor, och då med högre nitrohalt.


Projekt 15drev
För att få på ett 15drev så krävs några små modifikationer av motorn. Men med en vinkelkap är detta löst på en minut, och det är bara att köra igen.


Först måste man hitta en grundplatta att offra, altså den kåpa som skyddar svänghjulet från kedja och värk. I vårat fall hittades en kåpa där någon hade tappat kedjan och gjort ett stort hål i kåpan mitt framför drevet. Där lagade vi med glasfiberspackel, dock tunnt för att 15drevet ska få plats, det va ju det som va grejen. Nästa steg är att ta fram din kära vinkelkap och putsa bort en halvcentimeter ungefär från växelaxeln för att drevet skall kunna snurra fritt. Sen är det bara att tuta och köra. Hela ingreppet ger dig ca. 5-10 km/h.


Projekt Extraktor
För att din moped ska få extra kraft så är det att rekommendera att förstora din krök, så det inte blir för stort motstånd för den stackaren. Observera att i detta bygge har vi inte gjort några som helst beräkningar, utan vi bara bygger en extraktor som ser ut att ge nåt mer. Lite effekt gjorde det, vill vi lova men vill du ha ut riktig effekt så håll bara ut, vi skall bygga en riktig extraktor inom kort.


Först så behöver du en krök du kan offra till ombygge och ett större rör, i vårat fall en gammal bit från ett Ford avgassystem, och sedan kapa bort den större delen av din krök, spara sista biten och första biten så du kan fästa den på din moped. Sen har du bara den kluriga biten och att lyckas få en bra vinkel på din krök, här är det bra och att ha en till krök och att jämmföra med. När du väl fått fram ditt önskade resultat och svetsat ihop så tätt som möjligt så är det bara och att slänga på kröken och köra.


Sitter du på lite mopeddelar, och funderar på att skruva ihop dem till en moped, eller har du bara gjort något riktigt skumt med din moppe, ta några bilder, skriv några rader och skicka in dem till oss så lägger vi ut ditt projektbygge på vår hemsida. Vi är glada för alla bidrag, tack.