PUCH VERKSTAN ©
StartsidanSkicka Mail Till OssMobil Sidan
 Oljor

Oljan som blandas i bensinen har syftet att smörja kolv/cylindervägg samt hålla alla lager som befiner sig i motor rummet vid liv. Eftersom en moppe motor måste leva med bara en uns till smörjning så är det viktigt att man ser till att den kan få det så bra som möjligt.
Mineral är generellt inte särskilt bra om du trimmar din moped, de skapar onödiga mängder med sot samt har en högre förbrännings grad.
Delsyntet(JASO FC) är den olja man skall använda om man inte är överpedantisk.
Helsyntet(ISO-E GD) behöver inte vara den bästa oljan. Den producerar mindre rök än delsyntet men den har inte speciellt övertygande bättre smörjegenskaper. Den är självklart bättre men den kostar mer än vad den gör nytta. Vissa sorter kan dock tillåta lägre mängd olja 1%. Vilket kan leda till en liten effektförbättring, dock ej direkt märkbar.
Syntet M är en olja för dig som kör på metanol, den ger en bra oljefilm med mycket låga kolhalter, obs ej för bensin.


Man kan kontrollera om man kör på för mycket eller för lite olja i bensinen på ett ganske enkelt sätt. För självklart är det ju så att mängden olja du skall ha beror på hur du kör(hur hårt/varmt).
Lossa på kröken och titta på kanterna runt utblåset samt i utblåset. Om du har ett blött utblås med olja, så kör du med för mycket olja i blandningen helt enkelt.