PUCH VERKSAN ©
StartsidanSkicka Mail Till OssMobil Sidan

75cc, av märket Autisa gjorde en(snarare två a+b, inte så noga) cylinder till puch under det ljuva 80-talet, för oss som ville klå allt och alla. Cylindern var borrad till 47mm med nicasil foder och smidd kolv. Det fina med denna cylinder var att den var utrustad med reedventiler som stänger insuget vid kolvens nedåt cykel, så att ingen lufblandning åker ut genom förgasaren igen, med ett flertal följder. Med denn reed ventil kunde man plötsligt ha mycket större insugsduration än tidigare utan att botten effekten försvann, och med extra spol portar(kanaler) så höjdes effekten ytterligare.

Denna cylinder är svår att få tag på idag då de slutade tillverkas i slutet på 80 kanske början på 90-talet, De som anvädes, användes hårt och utan försiktighet och många cylindrar har nog sett sina sista dagar, men än finns de runt om i landet och om du sitter på ett exemplar eller kanske en halv reed ventil eller vad som helst så maila ditt pris till oss.

Insugsporten Är av reed modell och gör sig bäst om man kontrollerar porten efter kanter från fabrik eller förra ägarens portning. Portning av reedventiler tar vi inte upp här men om ni fått tag på ett ex av autisas "big bore" som den också kallades så tveka inte att maila till oss för mer avancerad rådgivning och tuning av cylinderns portar.Utblåsporten Hade en ganska låg duration från början, detta till trots det höga varvtalet som den har(10000), en höjning av denna port ger ett utomordentligt flåt i maskinen. Tillsammans med det "rätta" avgassystemet så kommer din Puch dra en och en annan cross.

Transferportarna, är ganska stora från början men en förstoring samt ändring utav durationen krävs om man vill ha ut mer effekt vid höga varv .

 
 
75cc, av märket Metra, från danmark är en ny frisk vind för puch fantaster. Äntligen skall det vara möjligt att få tag på nya stora trim som får din gamla puch att rycka ifrån en ettrig cross. Men vad är det man får för pengarna och är det värt det?

Cylinder kitet består av: Cylinder, kolv, topp, packningar, klistermärken, insugsrör, samt en starkare fjäder till kopplingen. Det som skiljer denna sats mot den äldre från Autisa är insugsporten som i Metra har valt den gamla porten utan reed ventiler, sen är det ju alltid lite skillnad på portar och material, men det är mindre viktigt i denna jämnförelse. Denna sats med trim delar ska kunna ge mellan 5-15Hk, helt beroende på vad du gör med grejerna.Kostnaden för detta nöje ligger mellan 1800-2300kr lite beroende på vart man kan hitta det.
Svagheten hos dessa kit är deras dåliga tolerans vid tillverkningen, portarna kan skilja ett flertal millimeter från cylinder till cylinder, vilket gör det ännu viktigare att man kontrollerar cylinderns port tider vid leverans och tänker efter om det verkar ens rimligt att köra in cylindern på. För många kan det kännas tungt att börja hugga i portarna när man lagt ut en del pengar på kitet, men det är bara att bita ihop och ta det lungt och sansat, mät studera och skissa upp portar innan du börjar modifiera, ta lite i taget tills du är nöjd och tänk över matematiken än en gång över en stor kopp kaffe. Sen är det bara att tuta och köra.Självklart behöver man inte porta, mäta och bygga avgassystem utan har du en strikt budget och är oerfaren med cylinder portning, så släng bara på det nya trimmet och kör så det ryker, du blir säkert nöjd en stund ändå.
Om det är något du undrar över så tveka aldrig att fråga experterna, skicka ett mail till oss. Vi har även möjlighet att utföra diverse portningar åt allmänheten, fråga.